wtorek, 25 lutego 2014

kisz (quiche) z fenkułem i boczkiem


Zamarzyła nam się kisz. Postanowiliśmy użyć do niej, mamy wrażenie zapomnianego trochę, fenkułu, zwanego koprem włoskim. Świetnie złamał swoją słodyczą smak boczku, i sera. Kisz jest dzięki niemu delikatna w smaku.

Składniki:
  • 1 fenkuł,
  • 1 szalotka,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • szklanka startego sera Edam,
  • 5 jajek,
  • 120 ml śmietany 30%,
  • 60 ml mleka,
  • 130 g mąki pszennej tortowej,
  • 130 g mąki żytniej razowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 60 ml zimnej wody,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane.

Wymieszajcie w misce mąkę razową i pszenną z łyżeczką soli i wstawcie do zamrażalnika na kilka minut. Masło pokrójcie w drobną kostkę. Na stolnicę wysypcie mąkę, dodajcie masło i wymieszajcie nożem jakbyście chcieli wszystko posiekać. Gdy masło będzie wielkości groszku dodajcie powoli wodę i szybko zagniećcie ciasto. Jak składniki się połączą, uformujcie kulę, zawińcie w folię spożywczą i wsadźcie do lodówki na przynajmniej godzinę. Jeśli zależy Wam na czasie wrzućcie ciasto do zamrażalnika na ok. 25 minut

W międzyczasie przygotujcie nadzienie. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie. Zdejmijcie boczek z patelni. Na patelnię wrzućcie łyżkę masła klarowanego. Podsmażcie na niej fenkuł, szalotkę i czosnek. Jak będą gotowe odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie jaja z mlekiem i śmietaną.

Ciasto wyjmijcie z lodówki. Rozwałkujcie na placek o grubości ok. 5 mm. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłóżcie dokładnie ciastem. Wystające ponad formę ciasto odetnijcie. Spód ciasta nakłujcie widelcem. Na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie fasolą. Wstawcie na 16-20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po wyjęciu niech przestygnie przynajmniej 20 minut. 

Na spód ciasta wysypcie połowę sera i cały boczek. Następnie rozprowadźcie równomiernie fenkuł i szalotki. Zalejcie masą jajeczną i posypcie pozostałym serem. Na końcu doprawcie świeżo zmielonym pieprzem. Pieczcie przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta powinna być z wierzchu lekko brązowa. Po wyjęciu z piekarnika niech przestygnie ok. 15 minutSmacznego!





2 komentarze:

  1. Witam. O jaki rodzaj mąki razowej chodzi? pszenna, żytnia, orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żytniej, dziękujemy za uwagę, zaraz poprawimy przepis :)

      Usuń