piątek, 7 lutego 2014

krem pomidorowy z krabem


Naszła nas ochota na krem pomidorowy, poszukaliśmy inspiracji w naszej przepastnej książce z zupami na każdy dzień, o to co nam wyszło...

Składniki:
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki, posiekane
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 125 g mięsa krabowego (użyliśmy paluszków krabowych)
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
W dużym rondlu rozpuśćcie masło, dodajcie szalotkę i smażcie aż zmięknie, ok. 5 minut. Następnie dodajcie suszone pomidory i pomidory w puszce, zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia, zmiksujcie. Dodajcie śmietanę, posólcie i popieprzcie. Zupę podawajcie udekorowaną mięsem kraba i szczypiorkiem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Cóż za wyrazisty kolorek - aż miło się patrzy!

    OdpowiedzUsuń
  2. No w tych paluszkach krabowych to kraba jak na lekarstwo. :P Ja właśnie kupiłam zapuszkowane mięso kraba i zastanawiam się do czego je wykorzystać. Myślicie, że do tej zupy się nada?

    OdpowiedzUsuń