Naszła nas ochota na krem pomidorowy, poszukaliśmy inspiracji w naszej przepastnej książce z zupami na każdy dzień, o to co nam wyszło...
Składniki:
- 150 g suszonych pomidorów
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych
- 375 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki, posiekane
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- 125 g mięsa krabowego (użyliśmy paluszków krabowych)
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
W dużym rondlu rozpuśćcie masło, dodajcie szalotkę i smażcie aż zmięknie, ok. 5 minut. Następnie dodajcie suszone pomidory i pomidory w puszce, zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia, zmiksujcie. Dodajcie śmietanę, posólcie i popieprzcie. Zupę podawajcie udekorowaną mięsem kraba i szczypiorkiem. Smacznego!
Cóż za wyrazisty kolorek - aż miło się patrzy!
OdpowiedzUsuńKolor dzięki suszonym pomidorom :)
UsuńNo w tych paluszkach krabowych to kraba jak na lekarstwo. :P Ja właśnie kupiłam zapuszkowane mięso kraba i zastanawiam się do czego je wykorzystać. Myślicie, że do tej zupy się nada?
OdpowiedzUsuńZ pewnością się nada :)
Usuń