Pełne wyrazistych smaków, w aksamitnym sosie tahini.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (użyliśmy wołowo-wieprzowego)
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej drobno
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2-3 cm posiekanego drobno imbiru
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 2 cytryn
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki rozdrobnionego sera feta
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka rozdrobnionego w moździerzu kardamonu
- olej do smażenia
sos:
- 2/3 szklanki pasty tahini
- sok z 1 cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- woda
Rozgrzejcie piekarnik do 180"C. Mięso wymieszajcie dokładnie ze wszystkimi składnikami. Utwórzcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażcie na rozgrzanym oleju z obu stron. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, ułóżcie na nim pulpety. Pieczcie ok. 12 minut. W międzyczasie przygotujcie sos. Wymieszajcie pastę tahini z sokiem cytryny, powoli dodajcie wodę, aż sos będzie gładki i jedwabisty, posólcie. Pulpety podawajcie z sosem, posypane kolendrą, dobrze smakują z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz