poniedziałek, 17 lutego 2014

marokańskie pulpeciki z kardamonem


Pełne wyrazistych smaków, w aksamitnym sosie tahini.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (użyliśmy wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej drobno
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 cm posiekanego drobno imbiru
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanej kolendry
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego sera feta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozdrobnionego w moździerzu kardamonu
  • olej do smażenia

sos:

  • 2/3 szklanki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • woda

Rozgrzejcie piekarnik do 180"C. Mięso wymieszajcie dokładnie ze wszystkimi składnikami. Utwórzcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażcie na rozgrzanym oleju z obu stron. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, ułóżcie na nim pulpety. Pieczcie ok. 12 minut. W międzyczasie przygotujcie sos. Wymieszajcie pastę tahini z sokiem cytryny, powoli dodajcie wodę, aż sos będzie gładki i jedwabisty, posólcie. Pulpety podawajcie z sosem, posypane kolendrą, dobrze smakują z ryżem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz