Na przepis wpadliśmy w ostatnim Kukbuku. Pstrąga zamieniliśmy na makrelę, a ikrę pstrąga na bazylię :)
Składniki:
- 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g wędzonego pstrąga (zamieniliśmy na makrelę)
- 8 jajek
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- 50 g ikry z pstrąga (dodaliśmy liście świeżej bazylii)
Ciasto francuskie rozwałkujcie na grubość 3 mm i wyłóżcie nim dokładnie formy na tartaletki. Na ciasto wyłóżcie folię aluminiową, dobrze dociśnijcie do środka, na środku wysypcie np. groch, żeby obciążyć blat. Dzięki temu ciasto pozostanie cienkie i chrupiące. Tartaletki pieczcie 25 min w piecu rozgrzanym do 180'C, aż będą złotobrązowe. Gdy ostygną, obetnijcie równo brzegi tartaletek i wyłóżcie je wędzonym łososiem. Na maśle usmażcie jajka, które również ułóżcie na tartaletce, zakończcie pstrągiem (u nas makrela) i ikrą pstrąga (u nas bazylia). Popieprzcie i posólcie do smaku. Podajcie od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz