Sięgamy po kolejny przepis na zupę do naszej książki z recepturami na 365 dni roku...tym razem zatrzymaliśmy się nad zupami rybnymi.
Składniki:
- 500 g filetów z białej ryby (użyliśmy mintaja)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 limonki, sok z 1, druga pokrojona w ćwiartki, do podania zupy
- 2 liście laurowe
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 dymki + zielone części
- garść świeżej kolendry
- kilka kropel tabasco
- oliwa
- pieprz
Wyjmijcie rybę z marynaty, odstawcie na bok. Wyjmijcie też liście laurowe. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wlejcie marynatę wraz papryką i duście ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Dodajcie mleko kokosowe i bulion, zagotujcie, zmniejszcie ogień, dodacie sosy rybny i ostrygowy, wymieszajcie, wrzućcie rybę i gotujcie ok. 4-5 minut. Dodajcie posiekaną dymkę, szczypiorek i kolendrę. Przed podaniem popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem i dodajcie tabasco, tyle ile lubicie. Podawajcie z cząstkami limonki. Smacznego!
To musi być pyszne! koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMusi i jest! :) Polecamy bardzo!
UsuńZakochałam się od pierwszego wejrzenia, spróbuje na pewno!
OdpowiedzUsuńWarto! ;)
UsuńNatknęłam się właśnie na ten gulasz w książce. Wasze zdjęcie duuużo lepsze niż to w publikacji!
UsuńJustyna, od razu przypomina mi się ten artykuł, o Twoim fotografowaniu pod parasolką na balkonie :D
Pozdrawiam Was :)
Ale mi miło, dzięki! Czyli warto czasem być przewianą, zmarzniętą i zmoczoną ;) Pozdrawiamy ciepło! JiD
UsuńApetycznie to wygląda, ale czy pożywne, bez soli, ziemniaków, jako danie jednogarnkowe, to głodni będziemy.
UsuńNic nie stoi na przeszkodzie, żeby postawić sobie obok zupy garnek z ugotowanymi, posolonymi ziemniakami ;) Smacznego!
Usuńwygląda niezwykle zachęcająco :]
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Smakuje rewelacyjnie! :)
Usuńboskie jedzenie!
OdpowiedzUsuńoj tak! :)
UsuńRobiłam wczoraj, bardzo dobry. Pominęłam bulion warzywny i dodałam dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowetalerze.blogspot.co.uk/2018/01/gulasz-rybny.html
Gdzie dostanę sos rybny i krewetkowy
OdpowiedzUsuńSosy rybny i ostrygowy są do kupienia praktycznie we wszystkich większych hipermarketach, na pewno w Auchan czy Tesco. Pozdrawiamy!
Usuń