Świetne danie dla tych, którzy nie lubią się za bardzo w kuchni przepracowywać :)
Składniki:
- 3 ćwiartki kurczaka
- 4 pałki kurczaka
- 2 główki czosnku, przecięte na pół
- 8 ziemniaków, umytych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 cytryny, pokrojone w plastry
- garść zielonych oliwek
- 3/4 szklanki białego wina
- listki świeżego tymianku
- oliwa
marynata:
- sok z 1 cytryny
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Kurczaka umyjcie i włóżcie do miski, zalejcie sokiem z cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawcie na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzejcie piec do 200'C. W brytfance wyłóżcie kurczaka, cytryny, ziemniaki, czosnek i oliwki, zalejcie wszystko winem i skropcie porządnie oliwą. Kurczak ma leżeć skórą do góry. Ponownie doprawcie solą i pieprzem. Pieczcie 1/2 godziny, a następnie zwiększcie temperaturę do 220'C i pieczcie kolejne 30-40 minut, aż skórka kurczaka zbrązowieje. Danie podawajcie posypane świeżym tymiankiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz