poniedziałek, 10 marca 2014

cytrynowy kurczak pieczony z oliwkami, czosnkiem i ziemniakami


Świetne danie dla tych, którzy nie lubią się za bardzo w kuchni przepracowywać :)

Składniki:

  • 3 ćwiartki kurczaka
  • 4 pałki kurczaka
  • 2 główki czosnku, przecięte na pół
  • 8 ziemniaków, umytych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 cytryny, pokrojone w plastry
  • garść zielonych oliwek
  • 3/4 szklanki białego wina
  • listki świeżego tymianku
  • oliwa

marynata:

  • sok z 1 cytryny
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz


Kurczaka umyjcie i włóżcie do miski, zalejcie sokiem z cytryny, posypcie tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawcie na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzejcie piec do 200'C. W brytfance wyłóżcie kurczaka, cytryny, ziemniaki, czosnek i oliwki, zalejcie wszystko winem i skropcie porządnie oliwą. Kurczak ma leżeć skórą do góry. Ponownie doprawcie solą i pieprzem. Pieczcie 1/2 godziny, a następnie zwiększcie temperaturę do 220'C i pieczcie kolejne 30-40 minut, aż skórka kurczaka zbrązowieje. Danie podawajcie posypane świeżym tymiankiem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz