gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami na jabłkowym cydrze
Znów sięgamy do naszej przepastnej księgi z zupami. Ten gulasz naszym zdaniem lepiej sprawdza się jako danie do serwowania z ziemniakami, kuskusem czy też ryżem. Jako gęsty sos. Warto dodać do niego mniej płynów i zjeść go właśnie w takiej formie. Oczywiście wybór należy do Was! Podajemy niżej oryginalny przepis.
Składniki: (6 porcji)
- 750 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę 4 cm
- 1 duża cebula, pokrojona w pióra
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duży słodki ziemniak, pokrojony w kostkę (użyliśmy zwykłego)
- 375 ml jabłkowego cydru
- 500 ml bulionu drobiowego
- 185 g suszonych śliwek
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. 2 łyżki oliwy rozgrzejcie w sporym rondlu na dużym ogniu. Wieprzowinę doprawcie solą i pieprzem. Wieprzowinę smażcie partiami, aż się zrumieni ze wszystkich stron, odłóżcie ją do osobnej miski. Ogień zmniejszcie do średniego, dolejcie resztę oliwy. Wrzućcie cebulę, czosnek i ziemniaki i smażcie, aż warzywa zmiękną. Zalejcie wszystko cydrem, doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie wieprzowinę, bulion oraz śliwki, dokładnie wymieszajcie. Przykryty dobrze rondel wstawcie do rozgrzanego pieca na 1,5 godziny. Doprawcie solą i pieprzem. Posypcie pietruszką. Smacznego!
świetnie prezentuje się ten gulasz ! Bardzo smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy! :)
UsuńCyder to piwo??
OdpowiedzUsuńDzieki za odp,
OdpowiedzUsuńChce to!
OdpowiedzUsuńOd zupy do eintopf droga niedaleka :D
Mam książkę z zupami, której nawet małże w maśle się znalazły ;)
A to przepis z książki, którą posiadasz, jak widzieliśmy ;) "Smaczne zupy", zrobiliśmy z tego nie-zupę, wyszło super! :) Pozdrawiamy!
UsuńO ile mniej tych płynów trzeba dać, żeby wyszła nie-zupa?:)
OdpowiedzUsuńPołowę :) Powinno być ok :)
Usuń