czwartek, 27 marca 2014

gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami na jabłkowym cydrze


Znów sięgamy do naszej przepastnej księgi z zupami. Ten gulasz naszym zdaniem lepiej sprawdza się jako danie do serwowania z ziemniakami, kuskusem czy też ryżem. Jako gęsty sos. Warto dodać do niego mniej płynów i zjeść go właśnie w takiej formie. Oczywiście wybór należy do Was! Podajemy niżej oryginalny przepis.

Składniki: (6 porcji)

  • 750 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę 4 cm
  • 1 duża cebula, pokrojona w pióra
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duży słodki ziemniak, pokrojony w kostkę (użyliśmy zwykłego)
  • 375 ml jabłkowego cydru 
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 185 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. 2 łyżki oliwy rozgrzejcie w sporym rondlu na dużym ogniu. Wieprzowinę doprawcie solą i pieprzem. Wieprzowinę smażcie partiami, aż się zrumieni ze wszystkich stron, odłóżcie ją do osobnej miski. Ogień zmniejszcie do średniego, dolejcie resztę oliwy. Wrzućcie cebulę, czosnek i ziemniaki i smażcie, aż warzywa zmiękną. Zalejcie wszystko cydrem, doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie wieprzowinę, bulion oraz śliwki, dokładnie wymieszajcie. Przykryty dobrze rondel wstawcie do rozgrzanego pieca na 1,5 godziny. Doprawcie solą i pieprzem. Posypcie pietruszką. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. świetnie prezentuje się ten gulasz ! Bardzo smakowicie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cyder to piwo??

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za odp,

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce to!
    Od zupy do eintopf droga niedaleka :D
    Mam książkę z zupami, której nawet małże w maśle się znalazły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to przepis z książki, którą posiadasz, jak widzieliśmy ;) "Smaczne zupy", zrobiliśmy z tego nie-zupę, wyszło super! :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. O ile mniej tych płynów trzeba dać, żeby wyszła nie-zupa?:)

    OdpowiedzUsuń