wtorek, 25 marca 2014

makaron ze szpinakiem, pieczarkami i mascarpone


Kupiliśmy za dużo mascarpone do ciasta :) Postanowiliśmy użyć go do szybkiego makaronu.

Składniki:

  • 250 g makaronu, jaki lubicie
  • 250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w plastry
  • 120 g mascarpone
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie na 30 sekund czosnek, dodajcie pieczarki i gałkę, smażcie ok. 5-7 minut. Dodajcie szpinak i czekajcie, aż się liście zredukują. Dodajcie mascarpone, 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, sól, pieprz. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie wszystko, wyłóżcie na talerze i popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!


6 komentarzy: