piątek, 14 marca 2014

ryba z warzywami z parowaru z sosem


Postanowiliśmy sprawdzić czy rzeczywiście jedzenie przygotowane w parowarze jest lepsze, bardziej wyraziste w smaku...bo zdrowsze jest na pewno! Do naszego doświadczenia użyliśmy parowaru Russell Hobbs. Wyników pewnie się domyślacie? Wszystkie odpowiedzi są na: tak! :)

Składniki:
  • 250 g filetów z białej ryby, użyliśmy dorsza
  • 2 marchewki, posiekane w plastry
  • kilka różyczek kalafiora
  • klika różyczek brokułu
  • kilka ziemniaków, pokrojonych w połówki bądź ćwiartki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

sos:
  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki, posiekana
  • 1/4 szklanki śmietany, 30%
  • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Przygotujcie parowar wg instrukcji, wlejcie odpowiednią ilość wody. Pamiętajcie, że produkty z dłuższym czasem gotowania (ziemniaki, marchew) powinny trafić do pojemnika usytuowanego najniżej. Warzywa i rybę doprawcie solą i pieprzem. Ustawcie odpowiedni czas gotowania (wg instrukcji to ok. 20 min), dokładajcie kolejne kosze z produktami (kalafior, brokuły) i najwyżej ryba, zgodnie z czasem gotowania. 
Przygotujcie sos: do naczynia o grubszym dnie włóżcie masło, ustawcie ogień na średni i poczekajcie aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać, dodajcie czosnek, sos sojowy, wymieszajcie. Dodajcie śmietanę i poczekajcie aż się zagotuje, zmniejszcie ogień i dodajcie wino i pieprz. Wymieszajcie i dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę, energicznie wymieszajcie, aż wszystko ładnie się połączy. Pogotujcie jeszcze chwilę mieszając. Odstawcie. Sprawdźcie czy nie potrzeba sosu doprawić.
Wyłóżcie wszystkie ugotowane na parze produkty, rybę skropcie cytryną, sos podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mam taki parowar! Jedzonko wychodzi przepyszne, nie tylko rybka, ale też kurczak czy indyk. Przygotowuję w nim obiadki dla synka i zawsze mu smakują ;)

    OdpowiedzUsuń