środa, 5 marca 2014

zupa z brukselką, groszkiem i imbirem


Postanowiliśmy Wam pokazać, że brukselka nie koniecznie musi wylądować w typowo warzywnej zupie. Świetnie smakuje w towarzystwie zielonego groszku, imbiru i limonki, spróbujcie!

Składniki:

  • 200 g brukselki, umytej i przekrojonej na pół
  • 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanych drobno liści rozmarynu, lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3/4 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 200 - 300 g chińskiego makaronu
  • kilka liści mięty
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

Do gotującego się bulionu, dodajcie imbir, rozmaryn, kolendrę, pieprz, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 10 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, przelejcie go zimną wodą i odstawcie. Przecedźcie bulion, wstawcie znów na ogień i dodajcie brukselkę i groszek. Gotujcie kilka minut. Zdejmijcie z ognia i dodajcie sok z limonki, sprawdźcie, czy nie trzeba zupy doprawić. Do misek wyłóżcie makaron, zalejcie zupą. Posypcie liśćmi mięty i bazylii. Możecie jeszcze skropić zupę sokiem z limonki. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ale pięknie tu u Was :) A nazwa bloga przywołuje mi na myśl moja ukochana babcię i jej fantastyczny: " ajntop" :)
    Czy bulion warzywny będzie także pasował?
    pozdrawiam!
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że będzie pasował! ;) Cieszymy się, że się u nas podoba! Witamy serdecznie i pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Hej, dzięki za inspirację na dzisiejszy obiad - leżę w domu na zwolnieniu lekarskim i marze o ciepłej zupie, a akurat wszystkie składniki mam w domu :) Będzie na bulionie warzywnym, posypię ją świeżą kolendrą i chilli, a idąc dalej tym "tajskim" tropem zastanawiam się nawet nad wlaniem małej puszeczki mleka kokosowego... Myślicie, że pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że pasuje! :) Życzymy dużo zdrowia zatem, pozdrawiamy!

      Usuń