Postanowiliśmy Wam pokazać, że brukselka nie koniecznie musi wylądować w typowo warzywnej zupie. Świetnie smakuje w towarzystwie zielonego groszku, imbiru i limonki, spróbujcie!
Składniki:
- 200 g brukselki, umytej i przekrojonej na pół
- 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
- 1 łyżeczka posiekanych drobno liści rozmarynu, lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 3/4 szklanki zielonego, mrożonego groszku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 l bulionu z kurczaka
- 200 - 300 g chińskiego makaronu
- kilka liści mięty
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
Do gotującego się bulionu, dodajcie imbir, rozmaryn, kolendrę, pieprz, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 10 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, przelejcie go zimną wodą i odstawcie. Przecedźcie bulion, wstawcie znów na ogień i dodajcie brukselkę i groszek. Gotujcie kilka minut. Zdejmijcie z ognia i dodajcie sok z limonki, sprawdźcie, czy nie trzeba zupy doprawić. Do misek wyłóżcie makaron, zalejcie zupą. Posypcie liśćmi mięty i bazylii. Możecie jeszcze skropić zupę sokiem z limonki. Smacznego!
Boskie kolory! :)
OdpowiedzUsuńPrawda? :) Pyszna wyszła, polecamy ugotować!
UsuńAle pięknie tu u Was :) A nazwa bloga przywołuje mi na myśl moja ukochana babcię i jej fantastyczny: " ajntop" :)
OdpowiedzUsuńCzy bulion warzywny będzie także pasował?
pozdrawiam!
Paula
Pewnie, że będzie pasował! ;) Cieszymy się, że się u nas podoba! Witamy serdecznie i pozdrawiamy :)
UsuńHej, dzięki za inspirację na dzisiejszy obiad - leżę w domu na zwolnieniu lekarskim i marze o ciepłej zupie, a akurat wszystkie składniki mam w domu :) Będzie na bulionie warzywnym, posypię ją świeżą kolendrą i chilli, a idąc dalej tym "tajskim" tropem zastanawiam się nawet nad wlaniem małej puszeczki mleka kokosowego... Myślicie, że pasuje?
OdpowiedzUsuńPewnie, że pasuje! :) Życzymy dużo zdrowia zatem, pozdrawiamy!
Usuń