Królik, na Wielkanoc doskonały, choć uważamy, że jego mięso jest tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść co tydzień, nie od święta :)
Składniki:
- 1,4 kg królika, podzielonego na części
- oliwa, tyle, żeby przykryła dno garnka
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana
- 6 ząbków czosnku, posiekane
- 2 łyżki mąki
- 240 ml przecieru pomidorowego, użyliśmy pulpy
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki rozdrobnionych migdałów
- 2-3 gałązki tymianku
- 200 g mrożonego groszku, rozmroźcie
- 40 g migdałów
- 2 łyżki kremowego serka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g startego parmezanu
- 4-6 liści świeżej mięty
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
Przygotujcie puree. Wrzućcie wszystkie składniki do malaksera, zmiksujcie, ale nie na gładką masę. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!
Wygląda przepysznie! Królik to smak mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam jaki był pyszny kiedy przyżądzał go mój tata. Królik jest naprawdę pyszny ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńDanie bardzo estetycznie podane. Będę wdzięczna za podanie w jaki sposób można uzyskać taki efekt podania samego puree z groszku?:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa. A groszek (czy też ziemniaki, ryż, lepką kaszę) należy nałożyć w tzw obręcz, tak to wygląda: http://archiwum.allegro.pl/oferta/foremka-dan-obrecz-potraw-z-ubijaczem-fackelmann-i3869872619.html Polecamy! Często stosujemy w kuchni :)
Usuńserdecznie dziękuję, na pewno sobie sprawię:))) I przymierzam się do bordowych jaj:)
UsuńSuper! :) My też je zamierzamy w tym roku robić :) I duże i przepiórcze wychodzą świetnie! Pozdrawiamy!
Usuń