Tak prosty, a tak pyszny! Tymianek i brandy robią ten pasztet.
Składniki:
- 500 g drobiowej wątróbki, umytej, osuszonej, pokrojonej w plastry
- 2 szalotki, posiekane (lub 1/2 dużej cebuli)
- liście z 8-10 gałązek tymianku
- 3 łyżki brandy
- ok. 80 g masła, pokrojonego w kostkę,
- 3 łyżki ubitej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło do smażenia+oliwa, żeby masło się nie spaliło
- kilka gałązek tymianku do dekoracji (opcjonalnie)
- 4 łyżki masła klarowanego
Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzućcie szalotkę (cebulę) razem z liśćmi tymianku i smażcie ok. 5 minut, aż szalotka zmięknie. Dodajcie brandy i smażcie aż praktycznie odparuje, ok. 2-3 minut. Przerzućcie wszystko do malaksera. Na tę samą patelnię wrzućcie trochę masła i wątróbkę, smażcie aż się zetnie (nie będzie różowa w środku), nie róbcie tego za długo, łatwo jest wysuszyć wątróbkę. Przełóżcie ją także do malaksera. Miksujcie dodając masło, czekajcie aż pasztet zrobi się gładki i mazisty. Dodajcie ubitą śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Przełóżcie pasztet do naczynia, w którym będziecie go serwować. Masło klarowane rozgrzejcie na patelni na średnim ogniu, odstawcie do wystygnięcia. Jak pasztet i masło będą wychłodzone, wyłóżcie na wierzch gałązki tymianku i delikatnie zalejcie pasztet masłem klarowanym. Wstawcie wszystko szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin. Pasztet świetnie smakuje z korniszonami. Smacznego!
jakiej brandy użyliście?
OdpowiedzUsuńFrancuska brandy, 36% alkoholu, VSOP.
UsuńTak sobie myślę- cos pospolitego zamiast brandy? A smietana do ubicia 30%? A i kesxcze-po co maslo na wierzch się daje?
OdpowiedzUsuńBrandy można zastąpić koniakiem , śmietana 30% lub 36%, a masło dla zachowania odpowiedniej wilgoci, chroni pasztet przed wyschnięciem :) Smak!
UsuńMusi być brandy? Co ono nadaje?
OdpowiedzUsuńSmak :) Oczywiście można zrobić pasztet i bez niej. Smacznego!
UsuńZamiast brendy moge dac whisky
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :) Pozdrawiamy!
Usuń