risotto z grzybami na czerwonym winie
Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon".
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i podgrzybków
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (w przepisie: Barolo)
- 350 g ryżu do risotto
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4 pomidory, posiekane (użyliśmy całych z puszki, bez zalewy)
- natka pietruszki, posiekana
- 40 g parmezanu, startego
- ok. 1,5l warzywnego wywaru
- listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
- kilka liści szałwii, posiekane
- kilka liści bazylii, posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 40 g masła
- sól, pieprz
Grzyby moczcie w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, odcedźcie i posiekajcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie cebulę, czosnek i zioła, smażcie aż warzywa zmiękną. Dodajcie posiekane pomidory i smażcie ok. 15 minut. Dodajcie grzyby, posólcie i popieprzcie do smaku, gotujecie kolejne 15 minut. Wsypcie ryż, wymieszajcie, aż cały ryż pokryje się sosem. Dodajcie wino i czekajcie aż odparuje. Dodajcie pietruszkę. Stopniowo dodawajcie wywar, po 200-300 ml, czekajcie aż ryż wchłonie jedną porcję, potem dodajcie następną. Wszystko potrwa do ok. 30 minut. Podawajcie ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!
Takie risotto musi być przepyszne, ; )
OdpowiedzUsuńA i owszem :) Było bardzo smaczne! Polecamy i pozdrawiamy!
Usuń