Jadłam go często w nieistniejącej już cafe pravda w Szczecinie. Zatęskniłam za tymi smakami, więc postanowiłam je przywołać.
Składniki:
- 250 g makaronu jaki lubicie, w pravdzie podawali pappardelle, teraz użyłam makaronu szpinakowego z semoliny pszenicy twardej
- 100 g ricotty
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa
- kilka pomidorków koktajlowych
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzućcie czosnek, smażcie chwilkę, wrzućcie szpinak, poczekajcie aż zmniejszy swoją objętość, zmniejszcie ogień. Dodajcie sól, pieprz i gałkę, wymieszajcie. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie ricottę i delikatnie wymieszajcie. Makaron dodałam od razu do szpinaku i sera i wymieszałam. Możecie podać równie dobrze szpinak z ricottą na dnie talerza, potem przykryjcie to makaronem udekorowanym pomidorkami. Popieprzcie. Smacznego!
Pięknie wygląda i strasznie smacznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :)
UsuńZdecydowanie moje smaki :) Szpinak mogę jeść o każdej porze dnia i nocy...a już połączony z ricottą i makaronem, to czysta poezja :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u nas ;)
UsuńJadłam taką wersję z fetą, cud, warto spróbować.
OdpowiedzUsuńCo do Szczecina....... dobrych knajp tutaj to jak na lekarstwo, można zaprosić na rozczarowanie kulinarne.
Jeśli chodzi o Szczecin, śmiało możemy polecić "Fabrykę", "Niebo, wine&bar cafe", "Na Kuncu korytarza",a dobre burgery można zjeść w Krowie na deptaku :)
Usuńto chyba najbardziej apetyczne danie ze szpinakiem jakie widziałam :). nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuje na własnym podniebieniu :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i życzymy zatem smacznego! :)
Usuń