Prosty przepis na coś słodkiego, na tzw ząb :)
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 100 g maślanych herbatników
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 1 łyżka kakao
- 150 g pistacji
W małym malakserze rozdrobnijcie ciastka, a następnie pistacje. Żółtko ubijcie z cukrem. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Następnie dodajcie kakao, masło i ciasteczka. Utworzoną masę włóżcie do lodówki na co najmniej 2 h (my trzymaliśmy ją prze noc). Uformujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w pistacjach. Na chwilę przed podaniem, włóżcie do lodówki. Smacznego!
Super pomysł na deser. Do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Zachęcamy i pozdrawiamy! :)
Usuń