wtorek, 13 maja 2014

pistacjowe kulki


Prosty przepis na coś słodkiego, na tzw ząb :)

Składniki:
  • 100 g mascarpone
  • 100 g maślanych herbatników
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g pistacji


W małym malakserze rozdrobnijcie ciastka, a następnie pistacje. Żółtko ubijcie z cukrem. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Następnie dodajcie kakao, masło i ciasteczka. Utworzoną masę włóżcie do lodówki na co najmniej 2 h (my trzymaliśmy ją prze noc). Uformujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w pistacjach. Na chwilę przed podaniem, włóżcie do lodówki. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Super pomysł na deser. Do wypróbowania :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń