piątek, 9 maja 2014

pulpety z łososia z rukolą w sosie limonkowym


Dawno nie prezentowaliśmy Wam przepisu autorstwa profesjonalnego kucharza. Dziś Chris Horridge, znany kucharz brytyjski, dla którego gwiazdki Michelina to przysłowiowa bułka z masłem :)

Składniki: (4 porcje)
  • 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 1,5 cm
  • 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 1 cm
  • pęczek natki pietruszki, posiekany
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka, rozbełtane
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
  • kilka odsączonych kaparów

sos do rukoli:
  • skórka starta z 1 limonki
  • sok wyciśnięty z całej limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy


Ziemniaki ugotujcie do miękkości, odcedźcie i przełóżcie do rondla, ustawionego na małym ogniu, poczekajcie ok. 5 minut aż ziemniaki się lekko osuszą. Dodajcie do nich łososia, wymieszajcie, niech łosoś zacznie się gotować od ciepła ziemniaków, ok. 5 minut. Dodajcie pietruszkę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. Na 3 osobnych talerzach przygotujcie mąkę, jajko i bułkę tartą. Wymieszajcie składniki sosu do rukoli. Rozgrzejcie na patelni olej, z masy rybnej utwórzcie zgrabne pulpety, obtoczcie je kolejno w mące, jajku i bułce. Smażcie ok. 3 minuty z każdej strony, uważając, żeby nie spalić pulpetów. Usmażone odstawcie na chwilę na papierowy ręcznik. Rukolę wymieszajcie w sosie limonkowym. My swoje pulpety podaliśmy z ryżem. Obok wyłóżcie kilka kaparów. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz