Dawno nie prezentowaliśmy Wam przepisu autorstwa profesjonalnego kucharza. Dziś Chris Horridge, znany kucharz brytyjski, dla którego gwiazdki Michelina to przysłowiowa bułka z masłem :)
Składniki: (4 porcje)
- 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 1,5 cm
- 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 1 cm
- pęczek natki pietruszki, posiekany
- sok z 1 cytryny
- 200 g bułki tartej
- 2 jajka, rozbełtane
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml oleju roślinnego
- sól
- pieprz
- garść rukoli
- kilka odsączonych kaparów
sos do rukoli:
- skórka starta z 1 limonki
- sok wyciśnięty z całej limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Ziemniaki ugotujcie do miękkości, odcedźcie i przełóżcie do rondla, ustawionego na małym ogniu, poczekajcie ok. 5 minut aż ziemniaki się lekko osuszą. Dodajcie do nich łososia, wymieszajcie, niech łosoś zacznie się gotować od ciepła ziemniaków, ok. 5 minut. Dodajcie pietruszkę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. Na 3 osobnych talerzach przygotujcie mąkę, jajko i bułkę tartą. Wymieszajcie składniki sosu do rukoli. Rozgrzejcie na patelni olej, z masy rybnej utwórzcie zgrabne pulpety, obtoczcie je kolejno w mące, jajku i bułce. Smażcie ok. 3 minuty z każdej strony, uważając, żeby nie spalić pulpetów. Usmażone odstawcie na chwilę na papierowy ręcznik. Rukolę wymieszajcie w sosie limonkowym. My swoje pulpety podaliśmy z ryżem. Obok wyłóżcie kilka kaparów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz