Wyrazista w smaku i bardzo pożywna.
Składniki:
- 250 g wołowiny, użyliśmy rostbefu
- garść sałaty, użyliśmy mieszanki
- 2 marchewki, obrane, pocięte mandoliną do obierania warzyw w cienkie wstążki
- 1 awokado, obrane, pokrojone w księżyce
- garść świeżej kolendry
sos:
- sok z 2 limonek
- 3,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4,5 łyżki sosu sojowego, jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- chili, posiekane, tyle ile lubicie
Stek popieprzcie i usmażcie na wysmarowanej lekko masłem klarowanym patelni (w zależności od grubości, 2-3 minuty z każdej strony), następnie posólcie, odstawcie, niech odpocznie. Wstążki marchewki możecie obtoczyć w oleju sezamowym. Wyłóżcie na talerze sałaty, awokado, marchewkę. Wymieszajcie składniki sosu. Wołowinę pokrójcie w cienkie plastry i wyłóżcie na sałaty. Posypcie wszystko kolendrą. Sos podawajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!
Ta sałatka wygląda bardzo, bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńPysznie też smakowała ;)
Usuń