czwartek, 15 maja 2014

sałatka tajska z wołowiną


Wyrazista w smaku i bardzo pożywna.

Składniki:
  • 250 g wołowiny, użyliśmy rostbefu
  • garść sałaty, użyliśmy mieszanki
  • 2 marchewki, obrane, pocięte mandoliną do obierania warzyw w cienkie wstążki
  • 1 awokado, obrane, pokrojone w księżyce
  • garść świeżej kolendry


sos:
  • sok z 2 limonek
  • 3,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4,5 łyżki sosu sojowego, jasnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • chili, posiekane, tyle ile lubicie

Stek popieprzcie i usmażcie na wysmarowanej lekko masłem klarowanym patelni (w zależności od grubości, 2-3 minuty z każdej strony), następnie posólcie, odstawcie, niech odpocznie. Wstążki marchewki możecie obtoczyć w oleju sezamowym. Wyłóżcie na talerze sałaty, awokado, marchewkę. Wymieszajcie składniki sosu. Wołowinę pokrójcie w cienkie plastry i wyłóżcie na sałaty. Posypcie wszystko kolendrą. Sos podawajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!



2 komentarze: