sobota, 10 maja 2014

wędzony łosoś zapiekany pod jajkiem i pieczone szparagi


Prosty sposób na sycące śniadanie i jakie efektowne! :)

Składniki: (4 porcje)

  • 150 g wędzonego łososia, posiekany
  • 5 łyżek serka śmietankowego, w temp. pokojowej
  • 1 mały por, tylko biała część, posiekany
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • garść zielonych szparagów z odciętymi końcówkami
  • oliwa
  • czosnek w proszku

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Do foremek do zapiekania wrzućcie po 1/2 łyżki masła i wstawcie je do rozgrzewającego się piekarnika, aż masło się rozpuści, wyjmijcie je. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła i podsmażcie na niej pora, ok. 3-4 minuty. Przełóżcie go do miski, dodajcie ok. 120 g posiekanego łososia i serek, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Masę przełóżcie do kokilek, delikatnie na każdą wbijcie jajko, posólcie i popieprzcie. Szparagi ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropcie porządnie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Kokilki wstawcie na górną półkę do piekarnika, szparagi na środkową, pieczcie wszystko ok. 6 minut, aż jajka się zetną, szparagi mają być al'dente. Kokilki posypcie szczypiorkiem i resztą łososia. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz