Prosty sposób na sycące śniadanie i jakie efektowne! :)
Składniki: (4 porcje)
- 150 g wędzonego łososia, posiekany
- 5 łyżek serka śmietankowego, w temp. pokojowej
- 1 mały por, tylko biała część, posiekany
- 3 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- garść zielonych szparagów z odciętymi końcówkami
- oliwa
- czosnek w proszku
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Do foremek do zapiekania wrzućcie po 1/2 łyżki masła i wstawcie je do rozgrzewającego się piekarnika, aż masło się rozpuści, wyjmijcie je. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła i podsmażcie na niej pora, ok. 3-4 minuty. Przełóżcie go do miski, dodajcie ok. 120 g posiekanego łososia i serek, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Masę przełóżcie do kokilek, delikatnie na każdą wbijcie jajko, posólcie i popieprzcie. Szparagi ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropcie porządnie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Kokilki wstawcie na górną półkę do piekarnika, szparagi na środkową, pieczcie wszystko ok. 6 minut, aż jajka się zetną, szparagi mają być al'dente. Kokilki posypcie szczypiorkiem i resztą łososia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz