środa, 25 czerwca 2014

białe gazpacho


Znów sięgamy do wiedzy i doświadczenia znanych szefów kuchni. Dziś przepis na chłodnik wg receptury Marcusa Samuelssona, szwedzkiego boga kuchni o etiopskim pochodzeniu. Właściciel kilku restauracji, autor wielu książek. Przepis wymagający trochę więcej pracy i czasu, ale uwierzcie nam, dla tego smaku warto!

Składniki:

  • 2 szklanki blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała, biała cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 szklanki mleka + trochę dla rozrzedzenia przy miksowaniu
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
do wykończenia zupy:

  • 1 duży ogórek, pokrojony w kawałki 2 cm,
  • 6 czerwonych winogron, pokrojonych w plastry
  • 1/4 szklanka uprażonych migdałów
  • oliwa szczypiorkowa
oliwa szczypiorkowa:

  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki oliwy z pestek winogron, lub oliwy z oliwek

Zacznijcie od oliwy szczypiorkowej. Przygotujcie sobie miskę z zimną wodą. W rondlu zagotujcie wodę, wrzućcie szczypiorek na 30 sekund, odcedźcie i wrzućcie do zimnej wody, żeby przestał się gotować. Odcedźcie i wyłóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z wody. Wrzućcie do malaksera i miksujcie dodając powoli oliwę. Odstawcie.

Na patelni rozgrzejcie 1 łyżeczkę oliwy i lekko uprażcie na niej migdały, uważając, żeby się nie przypiekły za mocno. Zdejmijcie migdały i dodajcie pozostałą oliwę, na której usmażcie cebulę, również uważając, żeby się nie przypaliła. Do garnka wrzućcie uprażone migdały i usmażoną cebulę, zalejcie wszystko mlekiem, gotujcie na średnim ogniu ok. 45 minut, uważając, żeby nie zagotować mleka, mieszajcie od czasu do czasu. Odcedźcie miksturę. Migdały z cebulą przełóżcie do miksera, dodajcie czosnek, śmietanę, ocet i sok z cytryny. Miksujcie dolewając mleko. To jest moment na dodanie dodatkowego mleka jeśli trzeba. Zupa powinna mieć w miarę gładką, półpłynną konsystencję. Przecedźcie przez sito, posólcie i popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki do ostygnięcia. Przed podaniem udekorujcie zupę ogórkiem, winogronami, prażonymi migdałami oraz skropcie oliwą szczypiorkową. Smacznego!



2 komentarze:

  1. No to wpadłam:) Koniec i kropka - wiem co będzie na jutrzejsza kolację :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń