Szybki do wykonania, świetnie smakuje z kubka :)
Składniki:
- pęczek białych, umytych i obranych szparagów, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 mała szalotka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 średni ogórek, obrany i pokrojony
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/4 szklanka oliwy
- 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie, do podania)
Do osolonego wrzątku wrzućcie szparagi i gotujcie ok. 2-3 minut, po czym wrzućcie je do zimnej wody, żeby zakończyć szybko proces gotowania.
Do blendera wrzućcie szparagi, migdały, szalotkę, czosnek, ogórka, dodajcie sok z cytryny i miksując dolewajcie oliwę a następnie wywar. Przecedźcie wszystko. Posólcie i popieprzcie. Wstawcie do lodówki. Podawajcie z płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje z oliwą truflową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz