krem ze szparagów na zimno i na ciepło
Zupa z naszych ukochanych szparagów na każdy dzień!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów, ok. 500 g, pokrojonych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 szklanki jogurtu + 2 łyżki do serwowania zupy
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 2-3 cm kawałki. Możecie zostawić 2-3 szparagi do ozdobienia zupy (użyjcie do tego mandoliny do obierania warzyw). Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, czosnek, szparagi, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. Dodajcie wodę, sól i pieprz, gotujcie przez ok. 10-15, aż szparagi zmiękną. Odstawcie zupę do ostygnięcia. Zmiksujcie wszystko. Przecedźcie przez sito. Dodajcie jogurt, skórkę i sok z cytryny. Jeśli trzeba dodajcie jeszcze soli i pieprzu. Podawajcie na ciepło, bądź wstawcie do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem dodajcie łyżkę jogurtu i paski świeżych szparagów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz