Lubimy dania podane w jednym garze :) Wszyscy rzucają się do naczynia i polują na co lepsze kąski. Dziś przedstawiamy przepis Jamie Olivera.
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków, oskrobanych
- 8-10 wytrybowanych udek kurczaka
- 600 g pomidorków koktajlowych, najlepiej różnych kolorów
- sól
- pieprz
- oliwa
- liście oberwane z 1 pęczka oregano (dodaliśmy też trochę szałwii)
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- pieprz
Ugotujcie w osolonej wodzie ziemniaki, do miękkości. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Udka kurczaka pokrójcie na 3 kawałki i wrzućcie do miski. Natrzyjcie je oliwą, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię, ułóżcie kawałki kurczaka skórką do dołu, smażcie ok. 10 minut, obracając kurczaka, aż mięso będzie prawie miękkie. Wyjmijcie je łyżką cedzakową i odłóżcie do naczynia żaroodpornego. Pomidorki ponacinajcie na krzyż ostrym nożem, zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 1 minutę. Zdejmijcie skórkę. Ziemniaki odcedźcie, rozgniećcie je lekko kciukiem, lepiej wchłoną wszystkie soki. W moździerzu rozetrzyjcie większość listków oregano z oliwą, octem i pieprzem. Dodajcie powstały sos do ziemniaków, kurczaka i pomidorów w naczyniu żaroodpornym, delikatnie wymieszajcie, posypcie wszystko resztkami listków oregano. Wstawcie do piekarnika na 40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz