poniedziałek, 9 czerwca 2014

lemoniada rabarbarowa z cytryną i rozmarynem


Na przepis wpadliśmy w internecie, szukając czegoś orzeźwiającego na wysokie temperatury. Wypróbowaliśmy, nam smakuje bardzo, puszczamy zatem przepis dalej w świat!

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z 2-3 cytryn
  • woda, kostki lodu
  • 3-4 plastry cytryny
  • 2-3 gałązki rozmarynu

W rondlu zagotujcie ze sobą rabarbar z cukrem i wodą. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 5-10 minut. Przecedźcie przez sito, do powstałego płynu dodajcie sok z cytryny, ostudźcie. Powstała Wam baza do lemoniady. Teraz od Was zależy jak bardzo słodką, wyrazistą w smaku chcecie ją pić, w zależności od tego dodajcie wody czy też lodu. Dodajcie rozmaryn i plastry cytryny. Wstawcie do lodówki. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz