Zaskoczeni, spotkaliśmy przy drodze pierwszych sprzedawców kurek! Pewnie przez tę wyjątkowo ciepłą zimę, mamy już możliwość zajadania się tym przysmakiem! Postanowiliśmy wrzucić je, a jakże, do makaronu!
Składniki:
- 200 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry,
- 250 g makaronu, użyliśmy pappardelle
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 szklanka gęstej, tłustej śmietany
- 2-3 plastry bekonu, usmażonego na chrupko, drobno posiekanego
- garść natki pietruszki, posiekanej
- sól
- pieprz
- parmezan
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzane na patelni masło wrzućcie kurki, podsmażcie i poczekajcie, aż odparuje z nich nadmiar wody, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze ok. 1 minuty, dodajcie wino, smażcie aż prawie całe odparuje. Dodajcie śmietanę, lekko zagotujcie, zmniejszcie ogień, posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie chrupiącym bekonem, parmezanem, pietruszką i świeżym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz