Połączenie smaków...wyśmienite! Na większy poranny głód jak znalazł.
Składniki
naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej, razowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
pesto:
- 1 szklanka uprażonych płatków migdałowych
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 3/4 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- sól, pieprz
- woda (do rozcieńczenia, jeśli będzie taka potrzeba)
nadzienie:
- 4-5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski
- 100 g sera długo dojrzewającego, użyliśmy Bursztynu
- 2-3 łyżki dżemu figowego
- 2 jajka
Połączcie ze sobą składniki ciasta naleśnikowego i usmażcie naleśniki. Do malaksera wrzućcie wszystkie składniki pesto, oprócz oliwy, miksujcie i powoli dodawajcie oliwę, jak trzeba dodajcie na koniec trochę wody. Usmażcie 2 jajka. Naleśniki posmarujcie pesto, poukładajcie na nim kawałki szynki i startego sera, zawińcie. Na gotowym naleśniku połóżcie usmażone jajko. Osobno podajcie dżem. Smacznego!
jakie zabawne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak dla mnie sens mają jedynie naleśniki na słodko. Ale to kwestia gustu. Pozdrawiam i życzę miłego gotowania.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarz :) Namawiamy gorąco do spróbowania naleśników w wersji wytrawnej, warto odkrywać nowe smaki! Pozdrawiamy!
Usuń