poniedziałek, 23 czerwca 2014

wołowina z grilla z pesto z orzeszków pistacjowych


Znudzeni towarzyszami wołowiny takimi jak zielony pieprz, masło czosnkowe czy też sos chrzanowy, postanowiliśmy poszukać nowych inspiracji...pomyśleliśmy o pesto, ale nie tym klasycznym...

Składniki:
  • 500 g wołowiny, my użyliśmy rostbefu, możecie użyć też łaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


pesto:
  • 1 szklanka obranych orzeszków pistacjowych
  • 1  ząbek czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól (jeśli używacie orzeszków solonych, uważajcie z jej ilością)


Przygotujcie pesto. Zmiksujcie wszystkie jego składniki dolewając powoli oliwę. Rozgrzejcie grill, lub patelnię grillową. Nasmarujcie mięso oliwą. Smażcie ok. 3 min z każdej strony (w zależności od grubości mięsa, nasz miał ok. 2,5 cm). Dopiero po smażeniu posólcie i popieprzcie. Odstawcie, żeby wołowina odpoczęła. Pokrójcie w plastry, my dla potrzeb zdjęcia zrobiliśmy to odwrotnie. Zróbcie to w poprzek włókien mięsa, wtedy mięso będzie delikatniejsze. Polejcie kawałki wołowiny pesto. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Mmm, to musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam wołowinę, chociaż nigdy nie potrafię kupic odpowiedniego kawałka, ale chętnie zjem gdy ktos inny podaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do spróbowania przygotowania jej w domu! Rostbef zazwyczaj wygląda dobrze, a polędwica tym bardziej, zachęcamy do kupienia! :)

      Usuń