czwartek, 3 lipca 2014

makaron z bobem, szpinakiem i podsmażonym boczkiem


Uwielbiamy bób, w różnej postaci, jak już dobrze wiecie mamy też słabość do makaronów...postanowiliśmy zatem połączyć te dwie miłości :)

Składniki:
  • 250 g makaronu, jaki lubicie, my użyliśmy pappardelle
  • 200-300 g bobu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 plastrów gotowanego boczku
  • parmezan
Do osolonego wrzątku wrzućcie bób, gotujcie do miękkości, młody bób potrzebuje ok. 3-5 minut. po ostudzeniu obierzcie go z łupin. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię wrzućcie boczek i smażcie kilka minut, aż będzie chrupiący. Wyjmijcie boczek. Na wytopiony z niego tłuszcz wrzućcie czosnek, chwilę podsmażcie, dodajcie ugotowany bób, smażcie chwilę i dodajcie szpinak, poczekajcie aż zmniejszy swoją objętość, dodajcie gałkę, sól, pieprz. Dolejcie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, wrzućcie ugotowany makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie startym parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz