Lubimy ziemniaki, nawet bardzo! Poniższe danie pałaszowaliśmy więc bez niczego, Wy, jeśli macie ochotę podajcie je jako przystawkę, dodatek do dania głównego.
Składniki:
- młode ziemniaki, ile Wam się zmieści do naczynia żaroodpornego, wyszorowane, przekrojone wzdłuż
- gęsta, tłusta śmietana, tyle, żeby pokryła ziemniaki do połowy ich wysokości
- garść świeżej szałwii
- sól
- pieprz
Ziemniaki ułóżcie na jednym poziomie w naczyniu żaroodpornym. Posypcie je liśćmi szałwii, zalejcie śmietaną, posólcie i popieprzcie. Przykryjcie folią aluminiową. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 160'C i pieczcie przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zdejmijcie folię i wstawcie ziemniaki na najwyższą półkę, żeby się ładnie przypiekły. Niech Was nie korci, żeby zwiększyć temperaturę, dzięki długiemu pieczeniu ziemniaki lepiej wchłoną śmietanę :) Smacznego!
Śmietana 18%? Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMy daliśmy 30% ;)
UsuńPycha ! Ale na termoobiegu, bo jak na 160 góra dół to po godzinie wrzenia nie było nawet :/ no i szałwii ze dwie garście ;) Pozdrawiam i dziękuję za bloga : *
OdpowiedzUsuńNasz piekarnik w takim czasie zrobił z ziemniakami to co widać na zdjęciu :) (góra/dół) Na koniec przypieczone na najwyższej półce. A kto lubi szałwię, może dać nawet trzy garście! ;) Pozdrawiamy!
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika :) Śmietanę dałam 18%, ciężko było nią ziemniaki zalać, raczej obłożyłam, zobaczymy.... Swoją drogą nie widziałam jeszcze "gęstej" 30% ;-)
OdpowiedzUsuń