Przychodzi tak dzień, kiedy mamy ochotę na kawał dobrego mięsa :)
Tym razem sama wołowina nie wystarczyła, owinęliśmy ją zatem w bekon! Do tego masło tymiankowe, młode ziemniaki z zielonym groszkiem, śmietaną i koperkiem...odpłynęliśmy...
Składniki:
mięso
- 400 - 500 g wołowiny, pokrojonej w grube plastry, użyliśmy rostbefu
- 6-8 plastrów bekonu
- sól
- pieprz
- kilka wykałaczek
- 1 łyżka oliwy
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 łyżki świeżych liści tymianku
- 200-300 g młodych ziemniaków
- 1 szklanka zielonego groszku, możecie użyć mrożonego
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
- sól
- pieprz
- garść koperku
Ziemniaki wyszorujcie szczotką i ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotujcie zielony groszek, odcedźcie, odstawcie.
Podzielone mięso posólcie i popieprzcie, zawińcie w bekon i zepnijcie wykałaczką.
Na rozgrzaną patelnię grillową wlejcie oliwę i usmażcie mięso, po 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości wołowiny.
Ugotowane ziemniaki pokrójcie wzdłuż, wymieszajcie z groszkiem, polejcie śmietaną, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie koperek. Masło pokrójcie w plastry, ułóżcie na gorącym mięsie.
Smacznego!
Solicie wołowinę przed smażeniem? Nie robi się od tego twarda?
OdpowiedzUsuńJeśli smażymy steki, solimy je po smażeniu, niestety w przypadku, gdy tak jak tutaj, mięso jest zwijane i dodatkowo owinięte bekonem, posoliliśmy je przed smażeniem. Dodamy tylko, że nie było twarde, pamiętajmy, że wytopiony tłuszcz z bekonu ładnie je "nawilża". Pozdrawiamy!
Usuń