Pyszna lekka, cytrynowa zupa letnia.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 por, pokrojony w plastry
- 2 marchewki, obrane i pokrojone mandoliną w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 l bulionu z kurczaka
- 1 szklanka zielonego groszku, może być mrożony
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
- 2 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki kaszy kus kus
Do większego rondla o grubym dnie wrzućcie masło i wlejcie oliwę, podgrzejcie. Dodajcie pora i marchewkę, smażcie kilka minut, aż się por zeszkli. Dodajcie czosnek, wymieszajcie, dodajcie sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszajcie. Zalejcie wszystko bulionem, przykryjcie i gotujcie na średnim ogniu ok. 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Wyłączcie ogień, dodajcie groszek, cukinię, kurczaka, skórkę i sok z cytryny, wymieszajcie i zostawcie na rozgrzanym palniku przez ok. 4-5 minut, aż cukinia lekko dojdzie ale będzie jeszcze chrupiąca. Do misek wyłóżcie przygotowaną wcześniej kaszę. Zalejcie zupą, wrzućcie świeżą bazylię. Możecie udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
Zupa jest na prawdę wyśmienita!! W 100% warta polecenia!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :) Pozdrawiamy!
Usuń