wtorek, 19 sierpnia 2014

makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem


Sezon grzybowy trwa. Kurki kochają słony boczek, postanowiliśmy trochę tę parę osłodzić jabłkami. Zapraszamy!

Składanki:
  • 250 g makaronu, jak lubicie
  • 250-300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
  • 1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 30 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • starty parmezan
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz