makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem
Sezon grzybowy trwa. Kurki kochają słony boczek, postanowiliśmy trochę tę parę osłodzić jabłkami. Zapraszamy!
Składanki:
- 250 g makaronu, jak lubicie
- 250-300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
- 1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 30 ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
- garść natki pietruszki
- starty parmezan
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz