placki z ziemniaków i twarogu
Niewątpliwe smak dzieciństwa. Gdy po obiedzie zostały ziemniaki wiadomo było, że pojawią się placki.
Twaróg zawsze był pod ręką, gdyż dziadek Staś produkował kilogramy białego sera na użytek domowy :)
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków,
- 30 - 40 dag twarogu,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki utłuczcie razem z twarogiem. Dodajcie jedno jajko i żółtko oraz połowę bułki tartej. Doprawcie solą i pieprzem. Wyróbcie na jednolitą masę i uformujcie placki/kotleciki. Panierujcie w jajku i pozostałej bułce tartej. Smażcie na oleju z obu stron, aż staną się rumiane. Możecie do masy dodać podsmażoną cebulę. Smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńRównie dobrze smakują ;) Dziękujemy i pozdrawiamy!
UsuńNigdy takich nie jadłam ale na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo! :) Polecamy!
UsuńBardzo ciekawe placuszki. Takich nigdy nie jadłam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobry przepis. Dziś zrobiłam, zjedliśmy ze smakiem z sosem grzybowym, pasował jak ulał. Życzę miłego niedzielnego popołudnia ;-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że przepis przypadł do gustu :) Pozdrawiamy!
Usuń