piątek, 29 sierpnia 2014

ryba zapiekana w białym winie z komosą a'la puttanesca


Na poniższy przepis wpadliśmy oglądając kuchnię +, program "Sezon na świeżość" Anny Olson. Bardzo nas zaciekawił, więc postanowiliśmy go dla Was i dla siebie sprawdzić :) Nam smakuje bardzo, pora na Was!

Składniki:
  • 1 szklanka komosy ryżowej (u nas pół na pół biała z czerwoną)
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • 1/4 szklanki  posiekanych zielonych i czarnych oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka świeżego, posiekanego oregano
  • łyżka kaparów
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2-3 fileciki anchois
  • łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
Komosę przepłuczcie na sicie. Gotujcie 12 minut w osolonej wodzie. Odcedźcie i pozostawcie do ostygnięcia. Następnie wymieszajcie z pozostałymi składnikami. 
  • 700 g filetów z soli lub mintaja
  • 2 szalotki, pokrojone na plasterki
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól

Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Filety zrolujcie, zepnijcie wykałaczką i przełóżcie do żaroodpornego naczynia. Do rondelka wlejcie wino, wrzućcie szalotkę i gałązki oregano. Zagotujcie i zredukujcie o połowę. Wyjmijcie oregano. Dodajcie masło, dobrze wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem. Zalejcie rybę sosem. Przykryjcie naczynie i pieczcie przez 18-20 minut. Podawajcie z przygotowaną wcześniej komosą, rybę polejcie sosem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz