Mieliśmy ochotę na warzywa, poszukaliśmy inspiracji w internecie i oto co nam wyszło, istna bomba witaminowa! Danie świetne jako przystawka czy też lunch.
Składniki:
- 350 g brokułów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 średnie buraki
- 3 łodygi selera naciowego
- ok. 100 g czerwonych lub zielonych winogron
- pestki z 1 granatu, ok. 60-80 g
- 7-8 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- 6-8 liści świeżej mięty, posiekane
- sól
- pieprz
- 1 łyżka pokruszonych orzechów pistacjowych
Brokuły zmiksujcie w malakserze, żeby miały grudkowatą konsystencję. Przełóżcie je do miski. Do malaksera wrzućcie seler i również go zmiksujcie i przełóżcie do miski z brokułem. Dodajcie pestki granatu, jogurt, sok z 1/2 cytryny i pieprz, wymieszajcie. Dodajcie liście mięty.Doprawcie ponownie sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Wyłóżcie na talerze, dodajcie na wierzch przekrojone na pół winogrona. Wokół ułóżcie plastry upieczonych buraków, które posypcie orzechami pistacjowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz