Bakłażan z kurczakiem na chińską nutę.
Składniki:
- 1 większy dojrzały bakłażan, pokrojony w kostkę
- 200-300 g kurczaka lub wieprzowiny, zmielone
- 2-3 dymki, pokrojone wzdłuż,
- szczypiorek, posiekany
- 3 łyżki oleju
- 2-3 plastry świeżego imbiru, posiekanego w słupki
- 1 papryczka chili, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka wina ryżowego, możecie dodać białe wytrawne
sos:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wina ryżowego, możecie dodać białe wytrawne
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Połączcie w miseczce składniki sosu, odstawcie.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, wrzućcie połowę bakłażana. Smażcie, aż się zrumieni, ok 5-6 minut, wyjmijcie, wlejcie kolejną łyżkę oleju i smażcie drugą porcję bakłażana. Wyjmijcie i odstawcie. Na patelnię wlejcie ostatnią łyżkę oleju, wrzućcie mięso, usmażcie je i dodajcie posiekany imbir, smażcie razem ok. 1 minutę. Dodajcie chili i czosnek, smażcie ok. 30 sek., zwiększcie ogień, dodajcie usmażonego bakłażana, przygotowany sos, dymkę (białą część) i wino, wymieszajcie i smażcie ok. 2 minut. Dodajcie szczypior, smażcie jeszcze 20 sek. Podawajcie gorące z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz