środa, 24 września 2014

falafel&pita street food


Pita (8 - 10 sztuk)
  • 1,5 szklanki żytniej mąki
  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka i ćwierć wody
W misce wymieszajcie mąkę żytnią i pszenną. Dodajcie sól, cukier, drożdże i wymieszajcie. Wlejcie oliwę i wodę. Zagniatajcie przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie mąki, jeśli trudni się zagniata dodajcie odrobinę wody. Przykryjcie ściereczką i odstawicie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzcie w nie pięścią żeby je odgazować. Następnie podzielcie na 8 - 10 porcji, uformujcie z nich kulki i odstawcie na 20 minut. Kulki rozwałkujcie na kilku milimetrowe, okrągłe placki. 
Piekarnik rozgrzejcie do 250 stopni. Placki przełóżcie na blachę, nie mogą się dotykać. Pieczcie 3-5 minut, aż napęcznieją i zarumienią się delikatnie.


Falafel
  • 250 g suchej ciecierzycy,
  • pół dużej cebuli
  • garść natki kolendry
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki utartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Sałatka
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę,
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej mięty
Sos:
  • pasta tahini
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu
Dzień przed przygotowaniem falafli, ciecierzycę zalejcie zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody. Wody powinno być przynajmniej dwa razy więcej niż cieciorki. Zostawcie na noc. Jeśli używacie cieciorki w puszce wystarczy, że odsączycie ją na sicie. 
Namoczoną lub odsączoną ciecierzycę wrzućcie do miski miksera i dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie. Cieciorka powinna być drobno posiekana. Spróbujcie z zrobić kulkę, jeśli się rozwala, dodajcie odrobinę mąki, jeśli jest zbyt sucha trochę wody. Jak masa jest już gotowa, nabierzcie na łyżkę stołową i uformujcie kulkę. 
Na patelni rozgrzejcie olej. Olej musi przykrywać falafleWrzućcie je na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor (ok. 3-4 minuty).
Wymieszajcie składniki sałatki. Przygotujcie sos, każdy ze składników powinien być w tych samych, proporcjonalnych ilościach (np. łyżka pasty, łyżka jogurtu, łyżka soku z cytryny).

Podawajcie w chlebkach pita z sałatką. Polejcie wszystko sosem. My do swoich dorzuciliśmy jeszcze do zagryzania ogórki kiszone.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz