Pita (8 - 10 sztuk)
- 1,5 szklanki żytniej mąki
- 1,5 szklanki pszennej mąki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szklanka i ćwierć wody
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzcie w nie pięścią żeby je odgazować. Następnie podzielcie na 8 - 10 porcji, uformujcie z nich kulki i odstawcie na 20 minut. Kulki rozwałkujcie na kilku milimetrowe, okrągłe placki.
Piekarnik rozgrzejcie do 250 stopni. Placki przełóżcie na blachę, nie mogą się dotykać. Pieczcie 3-5 minut, aż napęcznieją i zarumienią się delikatnie.
Falafel
- 250 g suchej ciecierzycy,
- pół dużej cebuli
- garść natki kolendry
- łyżeczka soli
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki utartych w moździerzu ziaren kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sałatka
- pół czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę,
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- garść posiekanej mięty
Sos:
- pasta tahini
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu
Dzień przed przygotowaniem falafli, ciecierzycę zalejcie zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody. Wody powinno być przynajmniej dwa razy więcej niż cieciorki. Zostawcie na noc. Jeśli używacie cieciorki w puszce wystarczy, że odsączycie ją na sicie.
Namoczoną lub odsączoną ciecierzycę wrzućcie do miski miksera i dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie. Cieciorka powinna być drobno posiekana. Spróbujcie z zrobić kulkę, jeśli się rozwala, dodajcie odrobinę mąki, jeśli jest zbyt sucha trochę wody. Jak masa jest już gotowa, nabierzcie na łyżkę stołową i uformujcie kulkę.
Na patelni rozgrzejcie olej. Olej musi przykrywać falafle. Wrzućcie je na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor (ok. 3-4 minuty).
Wymieszajcie składniki sałatki. Przygotujcie sos, każdy ze składników powinien być w tych samych, proporcjonalnych ilościach (np. łyżka pasty, łyżka jogurtu, łyżka soku z cytryny).
Podawajcie w chlebkach pita z sałatką. Polejcie wszystko sosem. My do swoich dorzuciliśmy jeszcze do zagryzania ogórki kiszone.
Smacznego!
Namoczoną lub odsączoną ciecierzycę wrzućcie do miski miksera i dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie. Cieciorka powinna być drobno posiekana. Spróbujcie z zrobić kulkę, jeśli się rozwala, dodajcie odrobinę mąki, jeśli jest zbyt sucha trochę wody. Jak masa jest już gotowa, nabierzcie na łyżkę stołową i uformujcie kulkę.
Na patelni rozgrzejcie olej. Olej musi przykrywać falafle. Wrzućcie je na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor (ok. 3-4 minuty).
Wymieszajcie składniki sałatki. Przygotujcie sos, każdy ze składników powinien być w tych samych, proporcjonalnych ilościach (np. łyżka pasty, łyżka jogurtu, łyżka soku z cytryny).
Podawajcie w chlebkach pita z sałatką. Polejcie wszystko sosem. My do swoich dorzuciliśmy jeszcze do zagryzania ogórki kiszone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz