czwartek, 4 września 2014

gołąbki z komosą, oliwkami i serem feta w sosie pomidorowo-cynamonowym


Postanowiliśmy zmierzyć się z gołąbkami. Zasmakowaliśmy ostatnio w komosie ryżowej, więc użyliśmy jej do wypełnienia gołąbków.

Składniki:
  • 8 liści kapusty włoskiej, jarmużu
  • 1 szklanka komosy
  • 1/2 szklanki pokruszonej fety
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 szklanki posiekanych pomidorów (mogą być z puszki, bez soku)
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • sól, pieprz
W osolonej wodzie ugotujcie komosę (ok. 10-12 min), odstawcie do wystygnięcia. Dodajcie fetę, oliwki i miętę, doprawicie solą i pieprzem, odstawcie. W głębokiej patelni zagotujcie ok. 2,5 szklanki wody, wrzućcie liście kapusty, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 5 min, aż liście zaczną robić się miękkie. Odcedźcie i rozłóżcie liście do wyschnięcia. Patelnię osuszcie, rozgrzejcie na niej oliwę, dodajcie czosnek, smażcie ok. 30 sek. i dodajcie pomidory, ocet, cukier, cynamon, sól, pieprz oraz ok. 1/4 szklanki z soku po pomidorach bądź wody. Gotujcie ok. 8-10 minut. 
Wyłóżcie ok. 2 łyżki przygotowanej komosy na środek liścia kapusty, zwińcie zawijając krawędzie boczne do środka. Przygotowane gołąbki ułóżcie na sosie pomidorowym, złączeniem do dołu. Duście pod przykryciem ok. 5-8 minut. Gołąbki podawajcie polane sosem, możecie posypać je dodatkowo miętą. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Mmmm... wyglądają przepysznie! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy zatem do ich przygotowania :) Pozdrawiamy!

      Usuń