piątek, 26 września 2014

okoń nilowy pieczony z fenkułem, pomarańczami i oliwkami


Postanowiliśmy przygotować danie z ryby, ale nie pospolitego dorsza, sandacza czy mintaja, wybór padł na okonia nilowego!

Składniki:
  • 400-500 g filetu z okonia nilowego
  • 1 fenkuł (koper włoski), pokrojony w cienkie plastry, wzdłuż
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 
  • 1 pomarańcza, skórki wykrojone wzdłuż, miąższ pokrojony w plastry
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • oliwa

Rozgrzejcie piec do 200'C. Na głęboką patelnię/naczynie żaroodporne wlejcie 1 łyżkę oliwy, podgrzejcie, wrzućcie fenkuł razem z czosnkiem, smażcie mieszając ok 4 minuty. Dodajcie wino, gotujcie ok 1 minuty. Dodajcie sok i skórki z pomarańczy, wymieszajcie, gotujcie ok 2 minut. Posólcie i popieprzcie, zdejmijcie z ognia. Okonia posólcie i popieprzcie, wyłóżcie na miksturę z fenkułu, polejcie 2 łyżkami oliwy, wyłóżcie plastry pomarańczy, oliwki, do płynu włóżcie liść laurowy. Pieczcie ok 15-20 minut, w zależności od grubości filetu. Przed podaniem wyjmijcie liść laurowy. My swoją rybę jedliśmy w towarzystwie ryżu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz