czwartek, 18 września 2014

zupa z pieczonej dyni z jabłkami i mlekiem kokosowym


Sezon na dynię w pełni. Zapraszamy na kolejną propozycję zupy z dyni, tym razem w towarzystwie jabłek i mleka kokosowego.

 Składniki:
  • 2 kg dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
  • 2 jabłka bez skórki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (jeśli chcecie żeby była rzadsza dodajcie więcej)
  • jogurt naturalny
  • uprażone pestki dyni
Wrzućcie dynie, jabłka, cebulę i czosnek do naczynia żaroodpornego. Posólcie, skropcie olejem kokosowym i dobrze wymieszajcie. Pieczcie godzinę w 180 stopniach. Następnie przełóżcie wszystko do dużego garnka. Dodajcie pozostałe składniki i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 20 minut. Zmiksujcie na gładki krem. Możecie podawać z prażonymi pestkami dyni, polany mlekiem kokosowym lub jogurtem. Smacznego!



2 komentarze: