Postanowiliśmy upiec wegańskie ciasto. Bez jajek, mleka krowiego, masła...da się i jak smakuje!
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 110 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny do ciast, użyliśmy ekologicznej, Alsan Bio, bez dodatku mleka, można użyć również oleju kokosowego
- 150 ml mleka migdałowego
- 1-2 szt. świeżych fig, pokrojonych w plastry
- 1 gruszka, obrana, pokrojona w księżyce
- 3-5 śliwki, wydrylowane, przekrojone na ćwiartki
- 2 łyżki syropu klonowego
Rozgrzejcie piec do 200'C. Wymieszajcie ze sobą mąki, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodajcie mleko, wymieszajcie mikserem, następnie dodajcie łyżkami margarynę, zmiksujcie, ciasto powinno wyjść nieco luźne, ale dzięki temu będzie po upieczeniu wilgotne i mniej suche.
Wyłóżcie ciasto do formy do pieczenia, my użyliśmy o średnicy 22 cm. Ułóżcie owoce, dociskając je lekko, żeby zagłębiły się nieco w cieście. Skropcie wszystko syropem klonowym i pieczcie ok. 25-30 minut. Smacznego!
Mmm, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo! ;)
UsuńWygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, smakowało równie dobrze :) Pozdrawiamy!
UsuńMmm, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też ciasto z figami właśnie siedzi w piekarniku :)
To smacznego! :) Pozdrawiamy!
Usuń