Poranki coraz chłodniejsze, zjadłoby się wtedy coś ciepłego i sycącego...
Frittata świetnie smakuje również na zimno, do piwa czy wina, jako przystawka.
Składniki:
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 pieczona papryka,
- 200 g ugotowanej cieciorki
- 150 g chorizo
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 100 g szpinaku
- 5 roztrzepanych jajek
- oliwa
- sól
Na
patelni rozgrzejcie 3-4 łyżki oliwy. Wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie przez
chwilę, aż zmiękną. Paprykę i chorizo pokrójcie na kawałki wielkości cieciorki.
Wrzućcie wszystko na patelnię i przyprawcie wędzoną papryką. Smażcie przez 3-4
minuty, aż z chorizo zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodajcie szpinak i smażcie
przez chwilę żeby składniki się połączyły. Wlejcie jajka, wymieszajcie wszystko
delikatnie i smażcie na średnim, aż jajka się zetną. Rozgrzejcie piekarnik do
200 stopni. Włóżcie frittatę do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjmijcie gdy zacznie
robić się lekko brązowa. Przed pokrojeniem odstawcie na chwilę do
przestygnięcia. Jeśli potrzeba posólcie. Smacznego!
Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zachęcamy zatem do wykonania ;) Pozdrawiamy!
Usuńszpinak tak świezo wyglada..a mam tylko wersje mrozoną.nada się? no i to cale chorizo...ciezko dostac..ale mozna poeksperymentowac.co?;)
OdpowiedzUsuńRadzimy użyć jednak świeżego szpinaku :) A chorizo, pewnie, można zastąpić inną, wyrazistą w smaku kiełbasą :)
Usuń