krakersy z serem cheddar i tymiankiem
Kto powiedział, że nie można zrobić sobie krakersów w domu? Świetne do piwa, wina. Nasze dzieci też się nimi zajadają.
Składniki: (35 szt. kwadracików)
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
- 115 g sera cheddar, startego na tarce, cienkie oczka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 65 g mąki
- 1 łyżka zimnej wody
W mikserze wymieszajcie ze sobą masło, ser, sól, pieprz i tymianek. Zmniejszcie obroty i dodajcie powoli mąkę a następnie wodę, mieszajcie aż uzyskacie kulę ciasta. Wyjmijcie, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. Rozgrzejcie piec do 190'C. Blachę wyścielcie papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy do grubości kilku mm, wytnijcie kółka, bądź pokrójcie w kwadraty jak na zdjęciu, nakłujcie widelcem. Pieczcie ok. 12-15 minut, aż będą złote. Smacznego!
Bardzo fajne, chętnie zrobię jeszcze dziś - a czy jest jakaś alternatywa dla sera cheddar? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńNie robiliśmy z innym niż cheddar, ale na pewno sprawdzą się:
Usuń- bursztyn,
- emmentaler,
- gruyere.
Smacznego! :)