czwartek, 30 października 2014

pizza z dynią, szpinakiem i orzechami


Dynia, dynia wszędzie dynia. Na pizzy zatem też. Do tego w towarzystwie karmelizowanej cebuli. Toczyliśmy w domu wojnę o ostatni kawałek.

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Zacznijcie od przygotowania pieczonej dyni.
  • 800 g dyni, bez skóry i nasion
  • oliwa
  • sól
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrójcie w kostkę ok. 3 cm. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie na nią dynię, skropcie oliwą, posólcie i pieczcie 40 minut. W połowie pieczenia przełóżcie kawałki dyni na drugą stronę.  



Przygotujcie karmelizowaną cebulkę.
  • 3 duże czerwone cebule
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka brązowego cukru
  • czerwone wino
Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Wrzućcie cebulę, zamieszajcie i smażcie na małym ogniu. Po ok. 5 minutach dodajcie cukier i dobrze wymieszajcie. Po kolejnych 5 minutach dodajcie 2-3 łyżki czerwonego wina. Wymieszajcie i smażcie ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu zamieszajcie

Przygotujcie sos do pizzy.
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • garść świeżych liści bazylii
Na oliwie podsmażcie czosnek. Dodajcie pomidory i sól. Smażcie na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec smażenia dodajcie porwane listki bazylii.

Do pizzy będziecie jeszcze potrzebować:
  • 2-3 garście szpinaku baby
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 75 g pokruszonego sera feta
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów, użyliśmy włoskich
  • rukolę do przybrania
Rozgrzejcie piekarnik do 230 stopni. Rozprowadźcie ciasto na blasze do pieczenia. Posmarujcie ciasto kilkoma łyżkami sosu. Następnie rozrzućcie na cieście szpinak, cebulę, dynię, orzechy i na końcu sery. Pieczcie przez 10-15 minut. Uważajcie żeby nie trzymać zbyt długo w piecu.
Przed podaniem rozrzućcie na pizzy rukolę. Smacznego


4 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam pizzy z dynią - świetny pomysł, zwlaszcza w połaczeniu z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. To chyba nieco halloween'owa inspiracja, ale dość oryginalna kompozycja jak na pizzę. do tego sosik czosnkowy załatwia wszystko (próbuje sobie wyobrazić smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpowiemy, że karmelizowana cebula wprowadza też tutaj fajną nutę ;) Zachęcamy do przygotowania i pozdrawiamy! :)

      Usuń