Przepis ten podpatrzyliśmy u Marcusa Samuelssona, urodzonego w Etiopii, znakomitego, szwedzkiego szefa kuchni.
Składniki:
- 250 g przekrojonych na pół brukselek
- 3 łyżki suszonych wiśni (my użyliśmy suszonej żurawiny, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut)
- 3 łyżki orzechów pecan (możecie zastąpić je np. orzechami włoskimi)
- 1 łyżka miodu
- 80 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
a kiedy dodać żurawinę??
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność :) Już poprawione. Żurawinę należy dodać razem z miodem i sosem sojowym.
UsuńApetycznie wygląda i w moim stylu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcamy zatem do przyrządzenia! Pozdrawiamy! :)
UsuńBrukselki nie trzeba wcześniej lekko podgotować/zblanszować?
OdpowiedzUsuńNie, zupełnie nie :)
UsuńNo to robimy! Dzięki :)
UsuńSmacznego! Pozdrawiamy! :)
Usuńpycha:-) smakuje tak jak wygląda! Nieziemsko!
OdpowiedzUsuń