piątek, 3 października 2014

smażone okonki


Proste jest piękne i często smakuje najlepiej. Kupując inne ryby na obiad, zobaczyliśmy te małe, świeże okonki, które aż się prosiły o wrzucenie na patelnię.

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych okoni
  • garść mąki
  • olej
  • cytryna
  • sól
Na patelni rozgrzejcie olej. Okonie posólcie, obtoczcie w mące. Usmażcie do zrumienienia, po 2-3 minuty z każdej strony. Polejcie sokiem z cytryny. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Proste i smaczne. Chrupiące rybki i chłodne piwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy sposób na takie rybcie :) z cytrynką mmm! piękne zdjęcie, aż mam ochotę chrupnąć ekran monitora

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pewnie z jeziora ;) A tak na poważnie, zakupiliśmy je w sklepie rybnym Nemo, w Szczecinie, ich strona na FB: https://www.facebook.com/pages/Sklep-Rybny-Nemo/265919810279389

      Usuń