Komosa jest genialna! Można ją przygotować w mgnieniu oka, a co więcej zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne.
Składniki:
- 1 brokuł
- szklanka ugotowanej komosy
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- skórka z połowy cytryny
- łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki besanu (możecie zastąpić mąką pszenną)
- olej kokosowy do smażenia
- 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz
Do miksera wrzućcie brokuły. Po zmiksowaniu powinny mieć konsystencję kuskusu. Przełóżcie rozdrobnione brokuły do miski. Z papryczki usuńcie nasiona i razem z czosnkiem i zmiksujcie razem z ząbkiem czosnku. Dodajcie do brokułów. Przestudzoną komosę wsypcie do miski i wymieszajcie z brokułami, czosnkiem i chili. Dodajcie pozostałe składniki. Jeśli burgery się rozpadają dodajcie nieco więcej mąki i wody. Uważajcie jednak, żeby nie przesadzić z ilością wody. Z masy uformujcie kotleciki i smażcie na rozgrzanym oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz