awokado pieczone z boczkiem i jajkiem
Takie proste, a jakie efektowne!
Składniki:
- 2 szt. dojrzałego awokado
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- listki z 2-3 gałązek tymianku
- 4 małe jajka
- sól
- pieprz
Boczek podsmażcie na patelni, aż będzie chrupiący. Rozgrzejcie piec do 190'C. Blachę wyścielcie papierem do pieczenia. Z awokado usuńcie pestki. Do środka wyłóżcie trochę boczku, szczypiorku i tymianku, ostrożnie na to wbijcie jajko, jeśli jest za dużo białka, usuńcie je. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie pozostały boczek i szczypiorek. Pieczcie ok. 5-8 minut, aż jajka się zetną. Podawajcie natychmiast. Najlepiej zjeść danie łyżeczką. Smacznego!
Bardzo odważny przepis, raczej nigdy nie zdecydowałbym się na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWarto było ryzykować :) Polecamy i pozdrawiamy :)
UsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie avocado :) Nigdy niem wiem do czego mogę je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńZ awokado opcji jest wiele :) Do tej również zachęcamy i pozdrawiamy! :)
UsuńZrobiłam, było pyszne, tylko jajko z wierzchu trochę się przypiekło (piekłam góra+dół). Jak piec, żeby jako nie było surowe, ale żeby wyglądało tak jak na Waszym zdjęciu?
OdpowiedzUsuńPewnie zależy to od piekarnika...my też piekliśmy góra-dół, może następnym razem proszę spróbować potrzymać je krócej? Albo przynajmniej na niższej półce...Powodzenia! Pozdrawiamy!
Usuń