Dla nas jedyny sposób na przemycenie ryby w menu naszych dzieci :) Proste w wykonaniu, dzięki imbirowi esencjonalne. Dobrze smakują z ryżem, ale i na bułce, jako przystawka.
Składniki:
- 3 średnie filety z białej ryby, ugotowane
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
- 1/2 łyżki posiekanego zielonego chili (opcjonalnie)
- 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
- 1 jajko (żółtko z białkiem rozdzielone)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
sos:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cebuli
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
- 2 łyżeczki papryki czerwonej, słodkiej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz
- garść kolendry, do posypania
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, imbir i chili, smażcie chwilę. Dodajcie ugotowaną rybę i ziemniaki, wymieszajcie i zdejmijcie z ognia do wystudzenia. Dodajcie żółtko i wymieszajcie rękami. Utwórzcie pulpeciki wielkości limonki, obtoczcie je w białku, a następnie w bułce tartej, odstawcie na 1/2 godziny do lodówki,
Zajmijcie się sosem.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, imbir i czosnek, podsmażcie, dodajcie płatki chili, paprykę, smażcie ok. 1 minutę. Dodajcie wywar i sos rybny, zagotujcie, dodajcie sos sojowy a następnie mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Gotujcie chwilę, aż sos zgęstnieje.
W głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Wrzućcie pulpety, smażcie do zrumienienia, wyłóżcie na papierowy ręcznik a następnie przełóżcie do przygotowanego sosu. Gotujcie wszystko razem przez ok. 5 minut. Wyłóżcie na talerz, bułkę, posypcie świeżą kolendrą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz