piątek, 28 listopada 2014

pulpety rybne w sosie sojowo-imbirowym


Dla nas jedyny sposób na przemycenie ryby w menu naszych dzieci :) Proste w wykonaniu, dzięki imbirowi esencjonalne. Dobrze smakują z ryżem, ale i na bułce, jako przystawka.

Składniki:
  • 3 średnie filety z białej ryby, ugotowane
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
  • 1/2 łyżki posiekanego zielonego chili (opcjonalnie)
  • 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
  • 1 jajko (żółtko z białkiem rozdzielone)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz


sos:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej, słodkiej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • garść kolendry, do posypania



Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, imbir i chili, smażcie chwilę. Dodajcie ugotowaną rybę i ziemniaki, wymieszajcie i zdejmijcie z ognia do wystudzenia. Dodajcie żółtko i wymieszajcie rękami. Utwórzcie pulpeciki wielkości limonki, obtoczcie je w białku, a następnie w bułce tartej, odstawcie na 1/2 godziny do lodówki,
Zajmijcie się sosem.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, imbir i czosnek, podsmażcie, dodajcie płatki chili, paprykę, smażcie ok. 1 minutę. Dodajcie wywar i sos rybny, zagotujcie, dodajcie sos sojowy a następnie mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Gotujcie chwilę, aż sos zgęstnieje.
W głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Wrzućcie pulpety, smażcie do zrumienienia, wyłóżcie na papierowy ręcznik a następnie przełóżcie do przygotowanego sosu. Gotujcie wszystko razem przez ok. 5 minut. Wyłóżcie na talerz, bułkę, posypcie świeżą kolendrą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz