wtorek, 4 listopada 2014

quiche lorraine


Pierwsza dama kuchni francuskiej. Wariacji na temat quiche lorraine jest całe mnóstwo. My sięgnęliśmy po klasyczny przepis i dodaliśmy do niego odrobinę tartego sera gruyere. Rdzenni mieszkańcy Lotaryngii uznaliby z pewnością to za grzech śmiertelny. Naszym zdaniem gruyere "podkręca" smak.

Zacznijcie od przygotowania ciasta.
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 200 g mąki
  • jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie masło i sól. Rozcierajcie w rękach masło z mąką, aż zacznie konsystencją przypominać piasek. Wbijcie jajko i wlejcie wodę. Wymieszajcie. Przełóżcie ciasto na stolnicę. Zagniatajcie, aż stanie się gładkie. Zawińcie w folię i wsadźcie na 30 minut do lodówki. 
Po wyjęciu z lodówki rozwałkujcie ciasto na placek grubości ok. 5 mm. Średnica placka powinna być większa o 2 cm od średnicy formy. Przełóżcie ciasto do formy. Delikatnie dociśnijcie do brzegów. Nadmiar ciasta odetnijcie. Spód nakłujcie widelcem. Ciasto wyłóżcie papierem do pieczenia, na wierzch wysypcie fasolę albo inny obciążenie i podpieczcie przez 15 minut. Odstawcie do ostygnięcia.

Zróbcie nadzienie.
  • 180 g wędzonego boczku, pokrojonego na drobne kawałki
  • 100 g startego sera gruyere
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Boczek smażcie na małym ogniu przez ok. 10 minut. Musi być chrupiący, ale nie przypalony.
Spód ciasta obsypcie serem (zostawcie odrobinę sera) posypcie boczkiem. Jajka wymieszajcie z mlekiem i śmietaną. Doprawcie solą, pieprzem i gałką. Przelejcie do formy i posypcie pozostałym serem. Pieczcie przez 30-40 minut, aż przypiecze się na wierzchu na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu niech chwilę ostygnie. Przed podaniem posypcie posiekaną pietruszką. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Na zdjęciach wygląda to po prostu nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało równie dobrze ;) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń