Świetne, lekkie obiadowe danie. Nie zabierze Wam zbyt dużo, tak cennego czasu.
Składniki:
Ryba:
- 2 filety białej ryby (sandacz, dorsz, okoń czy też mintaj)
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałata:
- garść mieszanki sałat jakie lubicie (rzymska, rukola, rukiew wodna, radicchio, roszponka)
- kilka liści botwinki
- garść kiełków jakie lubicie, my dodaliśmy kiełki brokułu
- garść uprażonych orzeszków piniowych
- kilka kaparów
Sos:
- 1/8 szklanki oliwy
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Rozgrzejcie piec do 200’C. W malakserze rozdrobnijcie orzechy i płatki migdałowe, dodajcie do nich sól, pieprz i rozmaryn, wymieszajcie i wyłóżcie na płaski talerz.
Blachę do pieczenia wyścielcie papierem. Filety ryby osuszcie ręcznikiem papierowym, skropcie oliwą i obtoczcie w mieszance orzechowej, lekko dociskając orzechy. Wyłóżcie na blachę, pieczcie ok. 15-20 minut, w zależności od grubości filetów. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. W misce wymieszajcie sałaty, kiełki, liście botwinki, posypcie je uprażonymi orzeszkami, wyłóżcie kapary, przed samym podaniem polejcie sosem i wymieszajcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz