piątek, 14 listopada 2014

ryba pieczona w orzechach z kolorową sałatą


Świetne, lekkie obiadowe danie. Nie zabierze Wam zbyt dużo, tak cennego czasu.

Składniki:

Ryba:

  • 2 filety białej ryby (sandacz, dorsz, okoń czy też mintaj)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sałata:

  • garść mieszanki sałat jakie lubicie (rzymska, rukola, rukiew wodna, radicchio, roszponka)
  • kilka liści botwinki
  • garść kiełków jakie lubicie, my dodaliśmy kiełki brokułu
  • garść uprażonych orzeszków piniowych
  • kilka kaparów 

Sos:

  • 1/8 szklanki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½  łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Rozgrzejcie piec do 200’C. W malakserze rozdrobnijcie orzechy i płatki migdałowe, dodajcie do nich sól, pieprz i rozmaryn, wymieszajcie i wyłóżcie na płaski talerz.

Blachę do pieczenia wyścielcie papierem. Filety ryby osuszcie ręcznikiem papierowym, skropcie oliwą i obtoczcie w mieszance orzechowej, lekko dociskając orzechy. Wyłóżcie na blachę, pieczcie ok. 15-20 minut, w zależności od grubości filetów. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu. W misce wymieszajcie sałaty, kiełki, liście botwinki, posypcie je uprażonymi orzeszkami, wyłóżcie kapary, przed samym podaniem polejcie sosem i wymieszajcie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz